Isnin, 31 Disember 2012

Seram

     Seramnya.! Final lg 6 hari tp aku x study lg. Mmg la kepala aku ni jenis yg hadam smua bnda last minute. Sepatutnya skrg ni aku dh mula belajar. Ini tak. Asyik nak tidur je. Smua gara2 x jaga masa tidur. Hari Jumaat tak tidur langsung. Masa tidur dah terlari. Sampai skrg x dpt nk betulkn lg. Asyik nak tidur je tak kira masa. Haish, parah ni.! Syida..Syida..Tlg la sedar diri. Tak boleh terus macam ni. =_="



Ahad, 30 Disember 2012

Dugaan

     Kali ni nak cerita pengalaman fisrt aku stay overnight kat luar. Hari yg sgt2 panjang buat aku. Mula2 khamis mlm x boleh tdo. Tdo kejap je then hari Jumaat pkul 10 dh kluar g shooting video Korea, lunch kat rumah Siti, blk rumah amik kereta, pegi amik Faz dekat stesen bas then terus pegi fakulti. Nak keluar dinner dgn urusetia Karnival Keusahawan (KK). Suppose gather dekat Laman Najib pkul 5 ptg. Tp time aku smpai tu x dak org pn. Then bila smua org dh mula kumpul, kereta sewa plak x smpai2. Disebabkan dah lewat. Dah pkul 6 ptg time tu. Reserve pkul 7 mlm so patut smpai ke Seoul Garden before 7. Nak dijadikan cerita, kereta wira terkunci dari dlm. Sepatutnya gerak 5 buah kereta sekali ke One Utama. Tp disebabkan dah lewat, 2 buah kereta gerak dulu, Unser dgn Kelisa.

     Aku, Siti, Faera, Kerul, Nash, Hakim, Syer, Asyraf, Hafiz dgn sorg lg aku x igt nama. Ktorg stay try bkak wira 2. After sejam baru berjaya. Solat maghrib dulu. Bila 2 buah kereta sewa dah smpai ktorg pn gerak ke One Utama. Pkul 9 baru smpai. Apa lg, perut tgh lapar sgt2. Terus mkn x  igt dunia dah la. Ktorg mkn smpai la Seoul Garden tu nk tutup. Jd last customer. Dah pkul 11 lebih, so almaklumlah la yg kdai2 dekat OU tu pun dah tutup termasuklah pintu2 masuk ke OU. Pegi autopay station plak, smua mesin x nk terima kad parking. Dia ckp "Your card is invalid". Puas la ktorg jelajah OU tu cari mesin autopay & jalan keluar. Tanya security OU skit pn x membantu. Dah mcm ayam dgn itik ckp. Aku tanya dlm bahasa Inggeris dia jawab dlm bahasa Bangladesh. Mmg aku faham la kan. Sejak bila entah aku blajar bahasa Bangladesh. Haish..!! X tau la brapa minit pusing dlm OU tu utk cari jalan. Nasib baik ada jmpa org Melayu yg tgh jln2 kat situ. Dia la yg bgtau jln keluar kat mna.


     Ktorg x blk pn lepas keluar dari OU tu. Ktorg pegi tgk midnight movie dekat Mid Valley. CZ12. Sgt la awesome.X smua pegi. Tgl 4 buah kereta je. Unser dah blk. Juz 16 org yg pegi tgk wyg.  First time aku tgk wyg midnight. Lepas tgk wyg ktorg pegi masjid negara, solat isyak kat sana. Then lepak kedai mamak. Pkul 5.30 pg baru gerak blk Shah Alam. Sampai je fakulti, we meet another problem. Moto plak kena curi. Solat subuh dulu baru la gerak g settle kes moto tu. Perjalanan aku pn bergerak dari Kolej Perindu -> Balai Polis Bantuan -> Balai Polis Seksyen 7 -> Kolej Perindu -> IPD Seksyen 9 -> Balai Polis Bantuan -> Kolej Perindu -> Giant Seksyen 7 -> Rumah Sewa. Akhirnya pkul 10.30 pg aku smpai kat rmh.

     First time pegi OU, first time mkn dekat Seoul Garden, first time tgk wyg midnight, first time overnight, first time ikut wat report polis utk kes curi. Byk betul first time kali  ni. Gambar x de utk kali ni sbb ada dlm handphone kwn.

Tengah berusaha buka kereta yg dah terkunci dari dalam

Jumaat, 28 Disember 2012

Sepotong Doa

Ya Allah,
Seandainya dia bukan jodohku, Kau jauhilah dia dari hati ku. Kau peliharalah hati kami agar tiada yg terluka.

Ya Allah,
Seandainya ditakdirkan dia adalah jodohku, Kau tetapkanlah jarak antara kami sehingga saat dia halal buatku supaya hubungan ini terhindar dari kemurkaanmu.

Ya Allah,
Kau hilangkanlah rasa rinduku kpdnya. Sebaliknya Kau tebalkanlah rasa rinduku kpd-Mu. Sesungguhnya aku rindu utk berada dekat disampingmu Ya Allah.

Ya Allah,
Kau peliharalah hubunganku dgn org-org disekelilingku. Jauhilah diriku dari hati rakan-rakanku yg inginkan hubungan yg lebih akrab antara kami kerana aku tak ingin mereka terluka dgn sikapku.

Ya Allah,
Kau makbulkanlah doa hambaMu ini.

Amin Ya Rabbal 'Alamin

Khamis, 27 Disember 2012

Mistakes


     Setiap org mesti penah buat salah kn.? Kadang2 kesalahan yg kecil je. Kadang2 kesalahan yg besar. Biasanya bila kita dh pernah buat salah sekali, kita akan lebih ingat utk tak ulang kesalahan yg sma kan.? Sebab kita boleh belajar dari kesalahan. Aku tak faham dgn org yg 'judge' org lain yg buat kesalahan dgn menganggap org tu x boleh dah diberi peluang sbb nnt dia akan ulang kesalahan yg sama. Aku rasa benda ni x adil. Sepatutnya kita bg peluang dekat org yg buat salah tu utk cuba lg. Bg dorongan kat dia supaya dia jd lebih yakin dan berani lepas apa yg dia dah pernah buat.

    Cuba fikir balik. Waktu kita kecil dulu, masa kita mula2 berdiri & belajar melangkah setapak demi setapak, mesti kita pernah terjatuh kan? Mungkin kita terluka waktu tu atau mungkin kita menangis. Tp ibu bapa kita tak marah kita pn. Mereka tak larang pn utk kita cuba berdiri & melangkah semula. Malah mereka pimpin tangan kita. Mereka tolong kita utk belajar berjalan hingga betul. Tengok sekarang, kita bkn je boleh berjalan, siap boleh berlari lagi. Berjalan pn ada pelbagai gaya. Kalau lah waktu kita terjatuh dulu, ibu bapa kita 'judge' kita dgn cakap " Eh, jangan bagi anak kita ni berdiri lg la! Lagipun dia x boleh berjalan. Kalau dia menapak macam tu lg nnt mesti jatuh. Kalau terluka kita juga yg susah." Kalau ibu bapa kita fikir macam  tu  mungkin skrg kita tak mampu nak berjalan. Atau mungkin kita baru boleh berjalan waktu kanak2 lain dah pantas berlari.

     Jadi, kalau lah ada org sekeliling kita pernah buat salah, jgn pernah larang dia utk cuba lg. Doronglah dia utk betulkan kesalahan dia. Waktu kita mula belajar berjalan dulu kita tak minta pn utk terjatuh kn? Begitu juga org sekeliling kita yg pernah buat kesalahan. Mungkin secara tak sengaja. Paling tak pn. Cuba bayangkan kalau kita berada di tempat dia. Mungkin macam tu baru kita boleh rasa apa yg dia rasa.

    Ingatlah yg semua org pernah melakukan kesalahan termasuk diri kita yg sentiasa belajar perkara baru setiap hari. Dan ingat yg semua org berhak utk diberi peluang lepas buat salah. Jadi, renung-renungkan & selamat beramal. (^_^)

P/S : Maaf jika ada yg tersinggung dgn post kali ini.

Rabu, 26 Disember 2012

Skrip Korea dah siap..!!!

Yeay..!! Skrip korea utk sem ni dh siap. Tinggal nk shoot video je. Tunggu smua org dh ada kat Shah Alam baru bole shoot. Tema kali ni kena perkenalkan sorg kwn baru. Ni ha skrip yg dh siap 2.






........

Disebabkan dh mula study week. Mood aku yg suka b'kurung pn dtg. So smlm kluar kejap g mydin cari brg dapur. Lepas ni masak jela bla nk mkn. X yah kluar cari makanan utk 3-4 hari. Boleh la study dgn senang hati. Tp dugaan tdo la plak kuat. Haish. Harap2 dpt cpai target utk sem ni . (^_^)

Inilah brg dapur yg dibeli

Spent about RM 23.50

Cukup la utk mkn sorg2

Isnin, 24 Disember 2012

Comic Fiesta

Smlm pegi Comic Fiesta dekat KLCC temanakan Laila. Rmai btul manusia kat sna. Pening kepala tgk. Time naik LRT x la rmai sgt. X caya?? Tgk ni.

video

Even nak masuk toilet pn kena beratur panjang tau..!!


Ada costume play kat Comic Fiesta 2. Rugi betul x bawa kamera. Tp aku cuma kenal watak dlm naruto, conan, one piece, iron man n Mr. America. So x dela excited sgt. Bole la kalau sekadar nk jln2 rehatkn minda sblm struggle utk final. Snap picture skit je sbb juz pkai phone yg x brapa nk up to date. Tp yg plg penting, aku & Laila dpt msuk free. X yah beli tiket yg RM20..haha
















Jakun kejap sbb bkn slalu naik LRT ni.

Sje nak b'gambar.
Laila pn sibuk nk b'gmbr.hehe


Baru lepas diselamatkan oleh hero2 filem.haha
Lepas dh puas jln2. Naik la semula LRT ke Jalan Hang Tuah. Amik kereta then mencari mknn sbb perut ni dh menyanyi2 mnx mknn. So next destination is Padang Jawa.


Makanan yg telah mengisi perut kosong kami berdua.
Selesai mkn. Balik la rmh. Seronok sbb dpt tgk bnda baru. Pegi tmpt baru. Thanks to Nik Laila Farhana. Dah jln2, so skrg masa utk belajar. Final dh dekat..!!!!

Sabtu, 15 Disember 2012

Luahan Perasaan..???

     Org x tau kn apa yg ada dlm hati kita.?? Kdg2 org ckp kita ni pentingkn diri, x fikir ttg org lain. X nk jga hati org lain. Tau nk org je jaga hati kita. Dorg x tahu yg sbenarnya kita dh usaha utk jaga hati org lain. Terutama org yg dekat dgn kita. Kita x mmpu nk faham hati org. Kita x mmpu nk baca fikiran org. Jd x mustahil kn kalau cara kita utk jaga hati org kdg2 mcm x kena pada tempatnya.

     Aku sayang smua org sekeliling aku. Sebab bg aku, baik & buruk dorg adlh sebahagian dari hidup aku. X kisah la baik atau x, kehadiran dorg la yg mencorakan hari2 aku. Kdg2 gembira, kdg2 sedih, kdg2 stress, mcm2 la. Yg pasti aku x pndai amik hati org, aku x pndai nk pujuk org, aku cuma mmpu dgr je luahan org. Aku harap kwn2 aku dpt terima diri aku seadanya. Aku dh cuba utk amik hati, dh cuba nk jd 'sweet'2. Tp x mnjadi sgt la. :P

    Sebenarnya kita x boleh nk mengharapkan pertolongan org lain sgt kn.? Yg pntg dri sndri, keluarga n beberapa org yg rapat dgn kita. Sbb b'dasarkan pengalaman aku, org cuma akn ringan tulang nk tolong org yg rapat dgn dorg je. Kdg2, ada sesetengah org baik kat depan je. Bila minta tolong, dia cuba tolong. Tp kat belakang mengutuk, mengungkit. Kdg2 sedara mara sendiri pn boleh buat mcm 2. Bkn sekadar kwn je tau.!! Tak salah kan kalau kita tolong org lain x kira la rapat ke x. Selagi kita mampu apa salahnya kalau hulurkan tangan utk tolong. Cuma jgn smpai tertipu sudah la. Mana la tau, sekarang hari dia, esok lusa hari kita plak. Hari2 kita x sentiasa cerah kn..?? Kdg2 mendung, kdg2 hujan, kdg2 siap ada ribut petir lg. Jd jgn la pntgkn diri sgt wktu hari kita cerah. Ikhlaskn hati bila menolong org lain. :D

    Pelik kn post aku kali ni. Maaf..!!! Aku sekadar nk meluahkan sbb dah x tau kat mn nk luahkn. Sebahagian perkara boleh diluahkan dekat kwn2 yg rapat. Tp kdg2 ada gak bnda yg lebih baik dipendam sendiri. Okey, done..!! X nk ckp apa2 dh. Bye2

Jumaat, 7 September 2012

Hangul 8 : Parts of the body(몸)

     I think you might get bored if I just post about the alphabets, numbers and the pronouns. Actually there is a lot more that you need to learn about the sentence order before you can construct your own sentences. But now I want you to take a break and introduce you with the parts of the body.

Regarding the parts of the body, we can ask these two question ; What is this? and Where does it hurts?

Q : 어디가 아파요 ?  |  eodiga apayo?  | Where does it hurts?                            
A : _____가 아파요. |  ___ga apayo.   |  My____ hurts. 
Q : 이것이 뭐예요 ?  |  igesshi moeyeyo?  |  What is this?
A :_______ 예요. /  |  ______ yeyo.        |  It is ______
    ______ 이예요.    |  ______  iyeyo.      |  It is ______  
     You has to replace the line with a part of the body. You can also see that there is two answers for the second question. That is called a subject particle. When the subject end with a consonant, you should add 이 after the subject. If the subject end with a vowel, you don't need to add 이.
For example : 
Q : 이것이 뭐예요 ?               Q : 이것이 뭐예요 ?
A : 머리 예요.                       A : 이예요.
Here are the parts of the body that you need to remember.
Boby Parts
EnglishHangulPronunciation
bodymom
head머리meori
hair머리카락meorikarak
face얼굴eolgul
forehead이마ima
eyenun
eyebrow눈썹nunsseop
eyelid눈꺼풀nunkkeopul
eyelashes속눈썹songnunsseop
eargwi
cheekbol
noseko
nostrils콧구멍kogumeong
mouthip
lips입술ipsul
tonguehyeo
neckmok
nape of the neck목덜미mokdeolmi
throat목구멍mokgumeong
toothi
gum잇몸inmom
chinteok
shoulder어깨eokkae
armpal
wrist팔목palmok
elbow팔꿈치palkkumchi
handson
wrist손목sonmok
palm of the hand손바닥sonbadak
fist주먹jumeok
finger손가락songarak
thumb엄지eomji
index finger검지geomji
ring finger약지yakji
fingernail손톱sontop
breast가슴gaseum
breast유방yubang
armpit겨드랑이gyeodeurangi
side옆구리yeopguri
backdeung
waist허리heori
abdomenbae
navel배꼽baekkop
buttocks엉덩이eongdeongi
leg다리dari
thigh허벅지heobeokji
knee무릎mureup
footbal
ankle발목balmok
toenail발톱baltop
heel뒤꿈치dwikkumchi
skin살갗salgat
muscles근육geunyuk
boneppyeo

Internal Organs
EnglishHangulPronunciation
heart심장simjang
livergan
lungspye
stomachwi
appendix맹장maengjang
kidney콩팥kongpat
pancreas췌장chwejang
gall담낭damnang
bowelsjang
womb자궁jagung
brainnoe
anus항문hangmun

Other
EnglishHangulPronunciation
mustache수염suyeom
dimple보조개bojogae

 You can also learn by watching this video


or by this video. It is the Head, Shoulder, Knee and Toes song in Korea.


Khamis, 6 September 2012

Hangul 7 : Numbers


     There are two systems of numbers in Korean which are Korean Numbers (Native Korean) and Chineese-derived Numbers (Sino Korean). Korean numbers are used mostly for counting, while Chineese numbers are used for reading the numerals. However, for the numbers one hundred and above, Chineese numbers are used.

     In Native Korean, to express let say 11 it’s 열하나 (yeol-hana) so the formula is 10 (열) + 1 (하나).  This is  also applied to the numbers 20-99. You have to memorize at least 18 numbers in Native Korean [1-9 and the multiple of 10 from 10 to 90].
     While in Sino-Korean, to express let say 32 it’s 삼십이 (sam-ship-i) so the formula is 3 (삼) X 10 (십) + 2 (이).  There are few numbers to memorize in Sino-Korean, with just 13 numbers to you can go up to a million already. 

Rabu, 5 September 2012

Trendy Korean Items

     Interested in Korean Style..?? Please visit and like this page. You can get bags, dresses, watches and many more Korean Style items with reasonable prices..!!Now, The Trendy Korean Items is holding a contest, The Ultimate Contest. If you're lucky enough, you can win prizes up to RM150 by sharing photos about the contest to your friends. What are you waiting for?? Get started now by visiting The Trendy Korean Items.


Red FM

Need extra cash? Just be YOU and tune in to Red FM to win RM100,000!


Hangul 6 : Personal Pronouns

     You can use these personal pronouns when you're talking to others using Korean Language. You can see that some of the words were labelled with (humble) and (honorific). In Korean Language, they used different words when they are talking to people who are older or people who wasn't close to them to show respect. 
Let see the use of 'I' for example; 나 (na) is used when we are talking to our friends or people who closed to us while 저 (jeo)-labelled (humble) is used when we're talking to older people or someone who is not close to us.


Selasa, 4 September 2012

Hangul 5 : Batchim (Final Consonant) (받침)

     The consonants on the end of a syllable are called 'Batchim'. The sound of the final consonants is based on 7 consonants : , , , , , and . When the letters with 'red' colour are placed at the end of a syllable, we need to pronounce them using the sound of the 'green' coloured letters. Their (red letters) original sound which we had learnt before are no longer used.

ㄱ , ㄲ , ㅋ                                 ~> = K
                                              ~>= N
ㄷ , ㅅ , ㅆ , ㅈ , ㅊ , ㅌ , ㅎ      ~>= T
                                             ~> = L
                                             ~> = M
ㅂ , ㅍ                                       ~> = P
                                             ~>= NG

Hangul 4 : 11 Complex Vowels

     There are 11 complex vowels, which are made of by joining the 10 basic vowels.
ㅐ   ae as hand
ㅒ   ye as yet
ㅔ   e as set
ㅖ   ye as yes
ㅘ   wa as what
ㅙ   wae as wait
ㅚ   oe as wait
ㅝ   wo as wonder
ㅞ   we as web
ㅟ   wi as window
ㅢ   ui
     They are written as [ㅇ(yieung) + complex vowels] 

 애 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  

Hangul 3 : 5 Double Consonants (자음)

     There are 5 double consonants which is the double of ,, , and . The double consonants are pronounced without any air release and tensified in the throat.

ㄲ   (ssang-giyeok)   ~>   kk 
ㄸ   (ssang-digeut)   ~>   dd 
ㅃ   (ssang-bieup)    ~>   pp 
ㅆ   (ssang-siot)       ~>   ss 
ㅉ   (ssang-jieut)      ~>   jj

Hangul 2 : 14 Basic Consonants (자음)

     You've learnt the basic vowels. Now let's move on to the basic consonants. The shapes of the letter were based on graphic imitations of the human articulators.

ㄱ (giyeok)    ~>   g,k as gold, wok
ㄴ (nieun)      ~>   n as November
ㄷ (digeut)     ~>   d, t as doll, dot
ㄹ (rieul)       ~>   l, r as load, radio
ㅁ (mieum)   ~>   m as mother
ㅂ (bieup)     ~>   b, p as buy, lap
ㅅ (siot)        ~>   s as show
ㅇ (yieung)   ~>   no sound if placed in front, ng as king if placed at the end
ㅈ (jieut)      ~>   j as joy
ㅊ (chieuk)   ~>   ch as chess
ㅋ (kieuk)    ~>   k as kind
ㅌ (tieut)     ~>   t as take
ㅍ (pieup)    ~>   p as put
ㅎ (hieut)    ~>   h as hot

Isnin, 3 September 2012

Hangul 1 : 10 Basic Vowels (모음 ) (Part 2)

      You've already learnt the 10 basic vowels in Hangul right.? Let's practise to pronounce it. Here are 8 words that consists of basic vowels only.

아이  (a-i)             ~> child 
아우  (a-u)            ~> younger brother
우유  (u-yu)          ~> milk 
이유  (i-yu)           ~> reason 
오이  (o-i)             ~> cucumber 
여우  (yeo-u)        ~> fox 
여유  (yeo-yu)      ~> extra (time, money, etc) 
야유  (ya-yu)        ~>heckling

Ahad, 2 September 2012

Oppa Gangnam Style

     Gangnam Style's popularity had been rise since the famous rapper in Korea, Psy release his K-Pop single album called Psy 6 Rules. "Gangnam Style" is a Korean language colloquialism that refers to a luxurious lifestyle associated with the Gangnam district, an affluent and trendy area of Seoul. The music video depicts Psy dancing at various locations in Gangnam. The song's theme is about "the perfect girlfriend who knows when to be refined and when to get wild."

Wants to see the Gangnam Style MV.? Click here.
Other related Gangnam Style. 1) Suasana Gangnam Raya
                                             2) ORANG SABAH STYLE (OPPA GANGNAM STYLE PARODY)
                                             3) Singaporean Style (Gangnam Style Parody)

How To Change Your Keyboard Language

     I'll show you how to change your keyboard language. Usually our default language is English right.? I'll show you how to change it into Korea as an example.

STEP 1 : 

STEP 2 :

STEP 3 :

STEP 4 : 

STEP 5 :

STEP 6 :
If you want to use other than Korean, then click on the language that you prefer.
 STEP 7 :

STEP 8 :
When you click the EN icon, then click on the language that you want to use.
That's it. You know how to do it right.? If you don't understand, please leave me your comment. I'll try to help you out. (^_^)

Hangul 1 : 10 Basic Vowels (모음)

     My lecturer said that "If you want to learn Korean Language, you must learn the Korean alphabets first. Because Hangul's sound cannot be romanized.". Now lets learn the 10 basic vowels of Korean Alphabets, Hangul.

     In the creation of the description of the vowel, King Sejong had applied East Asian philosophy of divination, a belief which existence are all in Yin and Yang system. And sound is no exception. There is brightness and darkness in sound. In order to represent this principle into vowel description, three basic shape were created in the image of the sky ( . ), land ( - ) and man ( | ) and it expresses many aspects of the sounds in unique way. As time passed, the dot changed iinto dash shape because the dot hardly recognized in the character. There are 10 basic vowels and 11 complex vowels that Korean used now. The followings are the basic vowels taht is in alphabetical order.




When writing the basic vowels, we need to write it with a consonant called yieung ( ). The vowels will look like these.



Sabtu, 1 September 2012

Unit 1 : Hangul

     Koreans use their own unique alphabet called Hangul (originally called Hun Min Jeong Um), and it was created under King Sejong and completed in 1443 during the Chosun Dynasty. Before that, Korean had been using Chineese characters to describe the Korean language. Then King Sejong realized that the system is not suitable for Korean language because Chineese has too many character to choose for the sound of Korean. Furthermore, only upper social classes' children could be sent to learnt Chineese character, which is unfair to the majority people who are remain illiteracy. He wanted to create a veru easy and understandable new characters so that everybody can express their thoughts in written form without any difficulties. With these grounds, he has created own unique Korean alphabets, Hangul which consists of 40 letters, 21 to represent vowels and diphthongs and 19 to represent the consonant.


The picture of King Sejong

King Sejong Statue at Gwanghwamun Square, Seoul, Korea.

Introduction To Hangul


     K-Pop are getting famous in the world right now isn't it? Well, currently I'm studying Korean Language a.k.a Hangul. I intend to share it in my blog so that people who are interested in Korean Language can learn it here. I'll try to let you learn just like what I learnt in my class. I learnt Korean Language from a Korean Lecturer called Tiara. First of all, I want you to know what is Hangul and its history.

Hangul (Korean: 한글 ; transcribed as Han-geul in South Korea), also known as Chosŏn'gŭl (조선글) in North Korea, is the native alphabet of the Korean language. It was created during the Joseon Dynasty in 1443, and is still the official alphabet of Korea.
Hangul is a true alphabet of 24 consonant and vowel letters. However, instead of being written sequentially like the letters of the Latin alphabet, Hangul letters are grouped into blocks, such as 한 han, each of which transcribes a syllable. That is, although the syllable 한 han may look like a single character, it is composed of three letters: ㅎ h, ㅏ a, and ㄴ n. Each syllabic block consists of two to five letters, including at least one consonant and one vowel. These blocks are then arranged horizontally from left to right or vertically from top to bottom. The number of possible blocks is 11,172, though there are far fewer possible syllables in Korean, and not all possible syllables actually occur. For a phonological description, see Korean phonology.
Taken from Hangul-Wikipedia
To read more about Hangul and its history, please kindly click here.

Sabtu, 24 Mac 2012

KeSihaTan yg TeRabAi

haha..dlm mengejar kesibukan rutin harian..aku gagal menjaga waktu mkn..kdg2 terlewat mkn & kdg hilang selera mkn..akibatnya seminggu perut aku sakit..akhirnya sbb x mmpu nk b'tahan lg aku pn ke Pusat Kesihatan utk amik ubat..


Byk x ubat 2..aku ambik tp x mkn..then ada la kwn2 yg membebel sruh aku mkn..thanks sbb klu korg x bebel mesti aku x mkn.. (^_^) aku b'syukur dpt kawan yg sgt mengambil berat..terima kasih kpd kwn2 yg telah b'simpati n mengambil berat ttg aku spnjg tempoh aku sakit..dktr ckp aku gastrik..lps ni kena mkn on time n x bole mkn pedas2..

hehe..1 lg..rsa mcm muda sgt ble tgk umo dekat ubat tulis 19 years old..saya masih muda..!! (>_<)


*walau apa pn yg kita buat..walau sibuk bagaimana pn..makan & kesihatan jgn diabaikan..
PREVENT IS BETTER THAN CURE

KePimPinAN

Semakin banyak seorang pemimpin menceritakan rahsia dan kekurangan orang lain, semakin jatuh pula kredibiliti pemimpin tersebut.

Pemimpin yang amanah adalah pemimpin yang menjadikan dirinya sebagai kubur bagi aib orang lain, bukan orang yang sering menggembar-gemburkan kekurangan orang yang dipimpinnya.

Pemimpin yang bersyukur adalah pemimpin yang sedar bahawa kepemimpinan yang di dipikulnya bukanlah tanda kemuliaan, tetapi kepemimpinan adalah amanah dari Allah.

Pemimpin yang amanah boleh dilihat dari keprihatinannya dalam berjanji, walaupun hanya sedikit janjinya, tetapi dia senantiasa berusaha untuk menepatinya.

Kekuasaan seluruhnya adalah milik Allah. Kita hanyalah pelayan bagi rakyat dan masyarakat kita.

Pemimpin yang bersyukur adalah orang yang selalu berusaha agar dirinya menjadi teladan bagi orang lain, terutama bagi orang yang dipimpinnya.

*aku juga sorg pemimpin yg cuba menjalankan tanggungjawab sebaik mgkin..

KeHiduPan YG bAru

Sem lepas b'mulanya perjalanan aku sbg sorg pelajar universiti..baru je b'jinak2 dlm persekitaran yg baru, aku sekali lg melangkah masuk ke alam lain..alam sbg sorg yg b'jwtn..sem 2 yg mgkn agak sibuk bg aku..bg aku jwtn 2 bkn 1 beban..tp tanggungjawab yg mematangkn diri aku..ya x smua org mampu terima tanggungjawab yg baru dgn mudah..begitu jga aku..2 mgu pertama sbgai sorg pelajar + SMF (jwtn yg dipegang) menyebabkan hidup aku sdkt t'umbang-ambing kerana aktiviti harian aku yg b'beza..kini aku tlh mmpu menyesuaikan diri..aku jga tlh mula selesa dgn rutin harian aku yg baru..Alhamdulillah aku mampu jlnkn tanggungjawab aku sbg s/u & sbg sorg pelajar..tp masih byk yg perlu aku pelajari..aku sentiasa sedia menerima teguran yg mmpu mendidik aku mnjadi insan yg lebih baik..Aku b'syukur kerana dpt mengenali & mnjdi sbhgian drpd warga SMF 12/13..Aku merupakan antara ahli SMF yg t'muda..ditambah pula dgn perangai kebudak-budakn aku..mgkn ada antara mereka yg menganggap aku sbg adik..aku harap lebih byk ilmu yg dpt aku timba dlm tempoh sthn ini..

*Diri manusia itu hanya kecil sahaja tetapi dalam diri yang kecil itu terdapat satu alam yang besar..& aku sedang mengembara di alam tersebut demi pengalaman yg baru..

EveNT pErTAma

smlm (5 mac) aku jd urusetia utk program selangkah ke syurga FSKM..ni program pertama yg aku kena buat stlh memegang jwtn sbg SMF..program ni sbenarnya pendaftaran pelajar baru..kena tlg2 staf akademik uruskn pendaftaran..yg bez-nya..bdk2 yg dtg dftr ni mostly tua dri aku..tp dorg smua panggil aku kak..aduh rasa tua la pulak..

*masih tidak biasa dgn rutin harian yg baru...

Isnin, 5 Mac 2012

CoMe bACK PosT

dh lama x blogging..tbe2 je rsa nk blogging blk..tp ble dh lama x menulis..dh x dak idea la..n sejak aku dh lama x update post..aku dh private-kn blog ni..skrg aku open blk blog ni..nnt bla aku ada idea..aku akn try update post..